There was an error in this gadget

Sunday, 1 April 2012

cinta tidak boleh dipaksa

boleh ke kita paksa orang tu suka kat kita? dan sayang kat kita? ermm. cinta memang tidak boleh dipaksa. dan tidak semestinya kalau kita menyukai dan menyanyangi kita akan berharap balasanya. Jadi jangan mengharap kepada sesuatu yang tidak mungkin akan berlaku. secara sejujur-jujurnya aku seorang yang sangat mudah jatuh cinta dan sukar untuk melupakannya. Dan terkadang aku merasa pelik mengapa mudah kita tertaut hati pada seseorang itu?Hanya pada pandangan pertama.ermmm. tapi pada aku itu mungkin perasaan yang tidak boleh di elakkan. biasalah lumrah manusia semua orang akan jatuh cinta kan. dan semua orang nak dicintai dan mencintai. :) .

jadi kita memang mudah untuk jatuh cinta pada seseorang dan meraih cinta tapi kita lupa yang kita perlu meraih cinta ALLAH. Kecintaan kepada Allah SWT pasti membuahkan cinta kepada teman hidup dan keluarga. Cinta insani itu adalah buah daripada cinta kepada Allah SWT. Kecintaan kepada teman hidup dan keluarga perlu didasari dengan cinta kepada Allah SWT. Insyallah aku kan meraih cinta ALLAH bukan hanya dengan kata-kata sahaja tetapi dengan mendekatkan diri kepadanya.

satu lagi , aku hanya manusia biasa yang ingin mempunyai teman hidup yang dapat memberikan kebahagian serta memberi bimbingan untuk dunia dan akhirat. :)

p/s: aitt tetibe je cite pasal cinta nih kak jah oii. ala sesaje je nak feeling2 memalam nih. hahahaah

cinta pertama saya..

hye everyone. now time is 1.47 am and my eyes could not close yet. because i already slept overdose today. hahah. so i think i want write something at my blog. and actually i dont have any idea to write but just want share something to all readers. wah dat i supposed write in english? my english very de broken u know! gedik nak speaking pepagi buta nih. hahha dan boleyh tak saya bercerita tentang cinta pertama saya. hahahah. saya nak lupakan cinta pertama saya nihhh. taknak ingat apa-apa okay. boleyh ke lupa? hahaha


first love? u know what the meaning of dat? pada sy la , first love ni maksud dia orang yang pertam buat hati kau jatuh cinta . yeke? hehe ermm usually first love susah nak lupakan kan? may i rite? mesti korang pernah de first love jugak kan.huhu saje nak share kat cini pasal benda nih. dan perkara nih terjadi almost 2 years lama kan. :)

okay pernah ada seorang lelaki yang membuatkan hati saya sangat berbunga-bunga cinta .sy kenal ngan dia time i pmr.huu. he was my adik angkat. so kenal time tuh la. kui2. sy igt lagi tau bile tarikh die mintax no phone ..hehe. 22 feb 2008. bende tuh pon sy ley igt tau. dasyat tak.hahah ermmm he really a nice guy, polite and soft spoken. he also always advise me anything coz he older 1 years than me. lama tu tak lama i have friendship with him. about half year i have been friend with dat guy. huuu. i da tak berhubung dengan dia .t.muahah. last i contact pulak after i wish his birthday. his birthday was 22 feb 2009. pergh igt lagi la huhu. mean daya ingatan sy kuat lagi okay. hahah. and early 2010 dia ada contact saya balik tau. hee. . tu je la pastu lost contact balik.

benda yang sy sedih sangat pasal ni time die bagitahu kat sy yang dia nk putuz ..xnak de pape relationship with me coz dont want bother his study.and dia cakap if kita ada jodoh akan meet again and i said okay just accept the reason ermmm...so sad kan. time tuh mmg sedih sangattt. and sy tahu benda ni akan berlaku jugak. isk isk isk.maybe xde jodoh kot ngan die samapi skang xjumpa-jumpa pon. hahahah


act he dont know dats were my first love. heeee. i never told him dat i like him and so what ever. so he dont know what i fell about him. weee da terlambat la kot nak gtau. . muahah ermm dat why sy rase kite perlu luahkan perasaan kat orang tuh apa yang kita rasa sebelum terlambat. walaupun result yang kau dapat tu was hurting you. its okay mean dat u brave for luahkan to person who you like. it is not wrong rite.ngeeee


actually lama da tak ingat pasal dia. harini tetiba ingat pulak kan. haha. so hari ini saya nak buang jauh-jauh pasal dia. okay and i want to promise to my self dat i want to forget all about him. okay eira chaiyok! u can do it. hehehe.

sekarang taknak pikir pasal cinta buat masa nih , sebenarnya saya sudah banyak di lukakan so no more cinta okay eira. i just focus in my study and nak work hard untuk meningkatkan keputusan spm. Kita hanya merancang tapi semua perkara da tertulis. hanya ALLAH saja yang menentukan segalanya. mungkin ALLAH akan beri kita yang baik lagi terbaik. insyallah.so kita perlu berdoa dan sentiasa bertawakal dalam apa jua yang akan berlaku. okay. :)

kenapa senang sangat sayang dan jatuh cinta dengan seseorang..


assalamualikum...
hye!!..aishh..entry kali ni agak sensitif la pulak kan..cam pelik je rase post entry camni..huu..Jiwa kacau la!!..kenapa eyh terlalu senang untuk menyanyangi n jatuh cinta dengan seseorang!!..sebenarnya entry ni ditujukan kepada aku kot..ermmmm...

ntahla, sejak 2 menjak ni jiwa sangat la terkacau...xtau la kenapa...u all rasa kenapa eyh??..sebab aku ni da jatuh cinta dengan seseorang ker??...ermmm...actually nak meluahkan rase hati ni yang agak kacau bilau dan huru hara...xtau nak luahkan kat sape..so aku rasa nak luahkan kat blog ni..xpela biarlah korang tau yang aku ni sekarang tengah jiwa kacau..huk2...sebenarnya xde la pe sangat..that is not a big problem kan..tapi feel benda ni agak berat kalau aku juz pendam rase hati ni..:(...ececece...

ermm...some1 tell me tht... y u worrying bout some1 who neva care bout u...y u wn waste ur tears 4 some1 who doesn't deserve it... y u wn tied up ur heart for some1 who doesn't want u more .. let it unbend.. so at least u can c de true meaning of being loved by some1 and being appreciated....betol x??kenapalah kita risaukan orang tu if orang tu xpenah nak ambil berat pon pasal kita...n kenapa kita nak mengingati orang tu n orang tu xpernah nak ingat kita langsung dan xpernah nak menghargainya....:( ..biarla aku je yang tau sape orang tu...

ermm..sekarang ni aku da merasai kepahitannya...tapi benda ni memang selalu terjadi kat aku..because setiap kali aku menyayangi seseorang n mula jatuh cinta mesti xpernah nak betol di hargai..huuu...maybe aku dah salah pilih orang kot??..sedih x??agak sedih kan..xyah sedih2 tau..big girls dont cry kan..:)..n aku selalu ingat pe yang arwah abah aku cakap.."biarlah orang yang sayang kita,jangan biarkan kita terlalu menyayangi seseorang"..pedih tau kalau kita rasa benda ni sorang2...

epi je muke tu..tapi dalam hati sape yang tahu..ish2...:(
so the moral of the story,jangan lah kita terlalu senang sangat untuk sayang dan jatuh cinta pada seseorang..if orang yang kita sayang tu xpernah sayang kita x ke malu n sakit hati rasa macam duri yang tajam menusuk hati yang suci ni..ahakz....aku percaya setiap jodoh tu dah ditetapkan oleh ALLAH..kita hanya perlu berusaha dan tawakal...aku juga harap mendapat jodoh yang betol2 menyayangi aku dengan sepenuh hati...kan2...bestyer if dapat boyfriend macam orang korea...hahha..memilih kau nok...muahahha...:)

Cinta dalam diam


assalamualaikum

hye jumaat! hee. tenang je hati ini di hari jumaat yang mulia dan penghulu segala hari. Ya ALLAH engkau tenangkan dan tabahkan lah hati ini untuk menghadapi dugaan pada hari ini dan hari yang akan datang. amin. :) okay tetibe pulak hari ini nak cerita pasal cinta. okay i admit i pernah menyukai seseorang dan cinta tidak terbalas. sobsob sedih kan. hee. xpe maybe ada hikmah sebalik tu kan. just think positive okay anisah. so xpe la if cinta tu tak terbalas dan biarlah aku hanya mencintai dalam diam. ngeeee

CUKUPLAH AKU MENCINTAI DALAM DIAM ?

Kalau kita sukakan seseorang,
jangan beritahu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya
Tapi luahkan pada Allah,
beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..

Cintai Dia Dalam Diam,
Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah & berpuasalah
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )

Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan sseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.
Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan

Cintailah dengan keikhlasan
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati
tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??
".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )

Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.
Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya
"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab ra)

If you really love her, you won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years ..
then you can do it the halal way

“Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,membenci kerana Allah & menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.”

Jangan mencari terlalu sempurna


assalamualaikum

Jika kamu memancing ikan
Setelah ikan itu terlekat di mata kail
Hendaklah kamu mengambil ikan itu
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kail kamu dan mungkin ia akan MENDERITA
selagi ia masih hidup

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang
Setelah dia mulai MENYAYANGI kamu
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu sahaja
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
Dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu…

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh

Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja
Kerana apabila ia mulai RETAK

tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja

Begitulah juga jika kamu sedang memiliki seseorang. TERIMALAH dia seadanya
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa

Anggaplah dia manusia biasa
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN, tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat

Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja

Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT

Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba mencari makanan yang lain?

Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN
Kelak, nasi itu akan BASI dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi
Kamu akan MENYESAL

Begitulah juga jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu
MENYAYANGIMU…. MENGASIHIMU…. dan MENCINTAIMU….
Mengapa kamu berlengah lagi? Dengan cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain?

Terlalu mengejar KESEMPURNAAN?
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi
Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN
Kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna,
Sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang
Dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI
Kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA… itu lebih BERMAKNA !

p/s : insyallah kalau ada seorang lelaki menerima aku dan aku akan menerimanya seadanya dan lelaki tersebut akan menerima aku seadanya juga. taknak la demand2 nih. yang dah de kat depan mate tuh amik je. hehehe